Tietoa sarjasta:

Code Lyoko on vuosina 2003-2007 Ranskassa tuotettu lastenohjelma, jota on näytetty lähes 160:ssä eri maassa. Code Lyoko seuraa neljän Kadicin sisäoppilaitosta käyvän nuoren elämää, jotka löytävät koulunsa lähellä olevasta tehtaasta supertietokoneen, jonka avulla he pääsevät virtuaaliseen maailmaan nimeltä Lyoko.

Lyokossa he joutuvat taistelemaan pahaa X.A.N.A.-nimistä tekoälyä vastaan, joka yrittää päästä ulos supertietokoneesta ja vallata maailman. Jaksot keskittyvät X.A.N.A:n mitä kekseliäimpiin yrityksiin päästä maailman valtiaaksi, koululaisnuorten yrittäessä estää tämä.

Lyokossa on XANA:n lisäksi myös virtuaalinen tyttö nimeltä Aelita. Hän on jumissa Lyokossa ja ainoa, joka pystyy deaktivoimaan Lyokossa olevia torneja, joiden kautta X.A.N.A pääsee aiheuttamaan tuhoja oikeassa maailmassa. Ensimmäisellä tuotantokaudella nuoret yrittävät saada Aelitan materialisoitua oikeaksi ihmiseksi maan päälle.

Kaudet

Code Lyokosta on tehty yhteensä neljä tuotantokautta. Vuonna 2012 tuotettiin vielä Code Lyoko Evolution -niminen viides kausi, jossa näytteli oikeita näytteliöitä piirroshahmojen sijaan. Evolution ei kuitenkaan saavuttanut yhtä suurta suosiota kuin Code Lyokon neljä ensimmäistä kautta. Tämä osaltaaan vaikutti Code Lyokoa tuottaneen Moonscoopin konkurssiin vuonna 2014.

Ensimmäinen tuotantokausi sisältää 26 jaksoa. Se poikkeaa muista kausista siten, että tarina ei juurikaan kulje eteenpäin jakso jaksolta, vaan jokaisella jaksolla on toisistaan riippumaton juoni. Tästä syystä ensimmäiseen kauteen on helppo hypätä mukaan minkä tahansa jakson kohdalla, koska ei ole tarvetta ymmärtää mitä edellisissä jaksoissa on tapahtunut.

Toinen tuotantokausi sisältää yhteensä 26 jaksoa. Se on tarinapainotteisempi kuin ensimmäinen kausi. Lyokosoturit (eli sarjassa seikkailevat nuoret) yrittävät tällä kaudella selvittää Aelitan mystistä menneisyyttä, josta hän ei muista juuri mitään. 

Kolmas tuotantokausi sisältää vain 15 jaksoa. Alunperin sekä kolmannelle että neljännelle kaudelle suunniteltiin saman verran jaksoja (22 per kausi), mutta niiden määrää päätettiin muuttaa. Tekijät halusivat panostaa neljänteen kauteen enemmän, joten he jättivät kolmannelle kaudelle vähemmän jaksoja. Tämä antoi Code Lyokon tekijöille lisäaikaa ja -budjettia tehdä esimerkiksi uusia 3D -mallinnuksia neljännelle kaudelle.

Neljäs tuotantokausi sisältää yhteensä 30 jaksoa. Tällä kaudella on paljon uutta edellisiin kausiin verrattuna, kuten virtuaalinen sukellusvene Skidbladnir, digimeri, Lyokon kopiot, X.A.N.A.-William, Lyokosoturien uudet asut, uusi hirviö Kolossi sekä uusia sivuhenkilöitä. Neljännen kauden tekoon saatu lisäaika ja -budjetti siis näkyy todella näkyvät lopputuloksessa!

Code Lyoko Suomessa

Hahmot vasemmalta oikealle: Jeremy, Ulrich, Yumi ja Odd.

Code Lyoko on ääninäytelty lukuisten kielien lisäksi myös suomeksi. Suomenkieliset äänet tuotti Dubberman Finland Oy. Code Lyokoa esitettiin ensimmäisen kerran vuosina 2007-2009 MTV juniorilta, mutta myöhemmin myös uusintoina esimerkiksi Subilta ja MTV3:lta.

Ensimmäiset näytösvuodet olivat Code Lyokon kulta-aikaa Suomessa (n. 2008-2010). Näiden vuosien jälkeen suosio on melko tasaisesti hiipunut pisteeseen, missä se nykyään on. Viimeisin uusinta Code Lyokosta näytettiin vuonna 2018 C more juniorilta.

Vuosina 2010-2011 Code Lyokosta julkaistiin 16 suomenkielistä DVD:tä. Ne sisältävät yhteensä kaikki jaksot ensimmäiseltä -ja toiselta tuotantokaudelta. Yhdessä DVD-levyssä on 3-4 jaksoa.

Yksi aikansa aktiivisimmista fanisivuista, lyokostar.suntuubi.com

Vaikka Code Lyoko ei ole enää yhtä suosittu kuin sen kulta-aikoina, se on silti yhä suhteellisen tunnettu. Sarjan muistaa nykyään etenkin moni teini ja nuori aikuinen, koska he olivat lapsia Code Lyokon ensimmäisten näytösvuosien aikaan. Nykyään, noin 10 vuotta myöhemmin, Code Lyoko on monille suurta nostalgian tunnetta herättävä sarja.

Suomessa on yhä edelleen sarjaa rakastavia faneja. Täällä fanituksen kulttuuriin ovat liittyneet erilaiset fanisivut, joita suomalaiset fanit ovat luoneet ja ylläpitäneet. Suosituin palvelu sivujen tekoon oli Suntuubi, joka kuitenkin lopetti toimintansa 30.6.2020. Suntuubin lopettaminen vei mukanaan suuren palan Code Lyokon fanituksen historiaa Suomessa. Vain harva sivu jatkoi toimintaansa muilla alustoilla.

Suosituimpia fanisivuja olivat mm. codelyokomaailma.suntuubi.com, lyokostar.suntuubi.com sekä codelyokokerho.suntuubi.com. Yhteensä sivuja oli lukuisia, jopa kymmeniä. Kuitenkin vain harva sivu oli aktiivinen viimeisinä vuosinaan. Tähän liittyy vahvasti Code Lyokon suosion lasku vuosikymmenen kuluessa.

XANA logo 2_2

Lisää Code Lyokosta: